Ben je zojuist de eigenaar geworden van een chinchilla? Of overweeg je om er eentje als huisdier te nemen? “Chins” zijn hele leuke huisdieren, die met hun grappige oren en enorm dikke vacht tot de opvallendste knaagdieren behoren. Maar chinchilla’s vragen ook iets meer verzorging dan veel andere huisdieren. Daarom hebben we hier een paar belangrijke tips voor je opgesteld waarmee jij je nieuwe vriendje de best mogelijke leefomstandigheden kunt bieden.

Zorg voor een koele ruimte

Deze dieren komen van oorsprong uit de koude berggebieden van de Andes. Ze zijn daarom ook erg gevoelig voor te hoge temperaturen. Zorg dat de ruimte waarin je ze houdt niet warmer wordt dan kamertemperatuur. Ook in de zomer moet er voldoende ventilatie aanwezig zijn. Investeer eventueel in een koelsysteem, dat je met een bedrijfslening van Qeld kunt bekostigen.

Zorg voor het juiste bodemmateriaal

Chinchilla’s kun je het beste op een laag houtsnippers in een kooi houden. Dit is een veilig bodemmateriaal, waarvan het niet uitmaakt als de chinchilla er stukjes van binnen krijgt als hij aan het eten is. Snippers van naaldhout, zoals dennen en sparren, zijn ideaal. Cederhout is slecht voor de gezondheid van het dier!

Zorg voor het juiste voedsel

Je kunt chinchilla’s niet zomaar caviavoer of voer voor andere knaagdieren geven. Deze dieren hebben een speciaal soort voedsel nodig, dat je bij de betere dierenwinkels kunt krijgen. Ook kan je ze bijvoeren met verse luzerne (ook wel alfalfa) genoemd en hooi. Geef je chinchilla nooit teveel voer: een klein bakje één- of tweemaal per dag is genoeg. Als je teveel voert kan je huisdier dik worden, wat slecht is voor zijn gezondheid.

Zorg voor een zandbadje

Chinchilla’s staan bekend om hun prachtige, extreem zachte en dichte vacht. Om deze vacht in optimale conditie te houden vind het dier het heerlijk om een bad te nemen in speciaal fijn zand. Ook dit zand kun je bij een goede dierenwinkel kopen. De chinchilla wentelt zich hier met veel plezier in rond, waarbij zijn vacht weer helemaal schoon en fris wordt. Overigens stinken chinchilla’s niet zoals ratten of muizen dat doen. Als de kooi van het dier onaangenaam ruikt, is het simpelweg tijd om de bodemlaag te verschonen.

Zorg voor voldoende speelgoed en beweging

Deze grote knaagdieren zijn levendig en intelligent. Ze hebben daarom speelgoed in een kooi nodig, en een manier om te kunnen rennen. Je kunt ze regelmatig vrij door het huis laten rennen, maar een loop rad speciaal voor chinchilla’s in de kooi aanbrengen is ook een optie. Zorg verder voor voldoende platforms, trapjes, tunnels en touwen, zodat de chinchilla met plezier zijn kooi blijft verkennen. En zorg voor speelgoed van een veilige houtsoort, waarmee de chinchilla kan spelen en waar hij ook aan kan knagen. Tenslotte is regelmatig spelen en knuffelen met je chinchilla de beste manier om een band op te bouwen met dit bijzondere diertje!

galore