Groepsdieren

Chinchilla’s zijn van nature groepsdieren. Houdt hier bij de aanschaf dan ook altijd rekening mee en ga voor minimaal twee chinchilla’s. Wanneer u geen plek in huis hebt voor een grote kooi om twee of meer chinchilla’s te huisvesten, begin er dan liever niet aan.

Een chinchilla welke alleen in een kooitje zit zal zich namelijk erg eenzaam voelen en wegkwijnen. Dit wilt u het beestje niet aandoen!

 

Wilt u een mannetje en een vrouwtje bij elkaar in een hok zetten, houdt er dan rekening mee dat chinchilla’s zich snel kunnen voortplanten. Wilt u dit voorkomen, zorg er dan voor dat u het mannetje tijdig laat castreren. En let op: Een mannetje is al vanaf de derde maand geslachtsrijp!

Groepen chinchilla’s

U kunt er ook voor kiezen een groep van enkel mannetjes of enkel vrouwtjes samen in een kooi te zetten. Of zelfs een mannetje met meerdere vrouwtjes. Bij een groep chinchilla’s kunt u het beste dieren nemen die samen zijn opgegroeid. Zo voorkomt u onderlinge strijd.

Volwassen chinchilla’s

Wanneer u twee reeds volwassen chinchilla’s bij elkaar zet, zult u ze eerst voorzichtig aan elkaar moeten laten wennen. Zo voorkomt u gevechten, vooral bij twee vrouwtjes. Bij chinchilla’s is het namelijk zo dat het vrouwtje dominant is, het zomaar bij elkaar zetten van twee vrouwtjes zal geheid zorgen voor onderlinge machtsstrijd.

Om de chinchilla’s aan elkaar te laten wennen, kunt u het beste twee kooien naast elkaar zetten, zodat ze eerst aan elkaars geur kunnen wennen. Een kleinere kooi in een grote kooi zetten is ook een goed alternatief. Blijf er ondanks dat wel altijd bij wanneer u twee vreemde chinchilla’s bij elkaar zet.

Luchtvochtigheid

Zet het chinchilla verblijf in een ruimte met een luchtvochtigheid tussen de 30 tot 60 procent en met voldoende ventilatie. Hogere luchtvochtigheid kan leiden tot vachtproblemen en longaandoeningen.

galore