Oververhitting

Door de ontzettend dikke vacht kan een chinchilla slecht tegen hitte. Temperaturen boven de 25 graden zijn al erg risicovol. Ter voorkoming van oververhitting bij erg warm weer, zorgt u er het best voor dat u standaard een tegel of steen in de koelkast hebt liggen. Deze kunt u zo nodig in het verblijf van de chinchilla leggen, zodat het diertje er desgewenst zelf op kan gaan zitten of liggen.

Oververhitting van een chinchilla herkent u aan verschijnselen van een zonnesteek. Het beestje zal erg snel ademen, de slijmvliezen kleuren felrood, het speeksel wordt dik en de chinchilla kan diarree krijgen. In dit noodgeval zal het diertje direct moeten worden afgekoeld. Ook hiervoor kunt u de koude steen of tegel gebruiken. U kunt hiervoor ook een natte handdoek gebruiken waar u de chinchilla met de pootjes op zet, mocht u geen gekoelde steen of ander koelproduct bij de hand hebben.

Wanneer dit niet voldoende helpt, doe dan een dun laagje lauw water in een bak en zet de chinchilla er met zijn pootjes in. Zorg er voor dat het water nooit ijskoud is!

De normale temperatuur van een chinchilla ligt tussen de 37 en 38 graden. Loopt de temperatuur op tot boven de 39 graden, zal men moeten gaan koelen. Neem dus voor de zekerheid altijd even de temperatuur van de chinchilla op om er zeker van te zijn dat hij een verhoging heeft.

Contact opnemen met de dierenarts is bij oververhitting tevens aan te raden. Het dier kan namelijk in shock raken, en verdere behandeling is dan noodzaak.

Hebt u de chinchilla afgekoeld met water of een natte handdoek, zorg er dan voor dat u de vacht goed droog maakt en voorkom tochtige ruimtes. De beestjes zijn namelijk erg gevoelig voor longontsteking en schimmels in de vacht. Deze schimmels kunnen overigens over worden gedragen op mensen!

Extra tips

Is een van uw chinchilla’s ziek en moet u hiermee naar de dierenarts, dan kan het voorkomen dat u het beestje enige tijd in een apart verblijf moet houden. Er bestaat hierdoor een kans dat de partner of groep het beestje niet zomaar meer accepteert omdat hij anders ruikt.

Bij een dierenartsbezoek kan het dan ook verstandig zijn om alle chinchilla’s mee te nemen. Ook het voorzichtig weer aan elkaar laten wennen van de dieren is aan te raden.

Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat niet alle dierenartsen evenveel verstand hebben van chinchilla’s. Zoek daarom al voor de aanschaf van een chinchilla een geschikte arts.

galore