Een chinchilla ziet er echt uit als een klein knuffelbeestje, maar helaas is hij daar niet altijd van gediend. Chinchilla’s spelen namelijk veel liever met elkaar. Het zijn hele sociale diertjes en het is dus eigenlijk zielig om maar één chinchilla te nemen, minimaal twee is eigenlijk een vereiste. Toch is het nog niet zo eenvoudig om twee of meerdere chinchilla’s bij elkaar te plaatsen. De knaagdiertjes hebben namelijk echt een eigen willetje en kiezen hun vriendjes graag zelf uit. Als het niet klikt, kan dit leiden tot vechtpartijen en soms zelfs tot de dood erop volgt. Je moet volwassen chinchilla’s’ sowieso aan elkaar laten wennen en hier zijn verschillende methodes voor. Bij jonge chinchilla’s gaat dit eenvoudiger. Als je toch kiest voor één chinchilla is de kans groot dat hij vereenzaamt. Hij wordt lusteloos en sloom of hij krijgt gedragsstoornissen. Ook al geef je ze genoeg aandacht.

Een chinchilla aanschaffen

Een chinchilla uitkiezen is nog niet zo eenvoudig. Wil je bokjes (mannetjes) of vrouwtjes? Welke kleur vind je leuk en wil je een huisdierkwaliteit of een showkwaliteit, dit verschilt namelijk nogal in prijs. Je koopt een chinchilla het beste bij een betrouwbare fokker. Als je de chinchilla goed verzorgt, kunnen ze wel 15 jaar oud worden. Denk dus vooraf goed na of je zolang voor de chinchilla wilt en kunt zorgen. Het is geen paar schoenen die je weg kunt gooien als je ze niet mooi meer vindt.

De kosten van een chinchilla

De prijs van een huisdier chinchilla valt wel mee, deze ligt ongeveer rond de 25 euro. Sommige kleuren zijn duurder. Een chinchilla met showkwaliteiten heeft een veel hogere prijs, dat kan oplopen van 100 tot wel 300 euro. Dit hangt allemaal af van de gezondheid en kwaliteit van de chinchilla, de bouw, de vachtdichtheid en de helderheid van de kleur van de vacht. Natuurlijk komen hier ook nog andere kosten bij, zoals een ruime kooi met accessoires, voedsel en vitamines en eventueel medische zorg.

Let bij aanschaf op de gezondheid van de chinchilla

Er zijn een aantal aandoeningen die op het eerste gezicht zichtbaar zijn. Chinchilla’s die deze kenmerken vertonen, kun je beter niet nemen.

  • Let op de oranje-gele tandjes en gebitsafwijkingen
  • De neus moet droog en schoon zijn
  • Oogjes moeten helder staan en mogen niet tranen
  • Let erop of de chinchilla geen nat mondje heeft of natte pootjes
  • De vacht mag geen kale plekken hebben en hij moet helder van kleur zijn

De chinchilla mee naar huis

Als je de chinchilla op gaat halen, zorg dan dat de kooi thuis klaar staat met eten en drinken, een zandbadje en een plukje hooi. Bij thuiskomst kun je ze er dan gelijk in zetten. Meestal is het handig om een klein kooitje met een plukje hooi mee te nemen om de chinchilla van de fokker naar huis te vervoeren. Chinchilla’s zijn niet dol op autorijden en zeker niet als de weg hobbelig is of als het warm in de auto is. Laat ze thuis in de kooi een paar dagen wennen en zorg dat ze een plek hebben om te verschuilen.

galore