Diarree

Door een chinchilla verkeerde voeding te geven, stress of een infectie kan een chinchilla last krijgen van diarree. Het grootste gevaar van diarree voor de chinchilla is uitdroging. Daarom is het dan ook raadzaam zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Hij kan hiervoor speciaal voer met extra vezels voorschrijven, met als eventuele toevoeging een elektrolytenoplossing in vers water om uitdroging te voorkomen.

Harde keutels

Wanneer u ziet dat de keutels kleiner van formaat zijn en erg hard, kan dit een teken zijn van te weinig eten en het stilliggen van het maag-darmkanaal. Het geven van extra hooi is hierbij raadzaam om de spijsvertering weer op gang te brengen. Soms is er echter een uitgebreidere behandeling nodig. Ga bij twijfel dus even langs de dierenarts voor een check-up van het diertje.

Haarballen

Het komt wel eens voor dat chinchilla’s aan elkaars vacht gaan knagen. Dit kan haarballen in de maag als gevolg hebben. Deze haarballen kunnen een verstopping en/of gasvorming veroorzaken. Een verstopping van het darmkanaal kan leiden tot het naar buiten uitstulpen van de anus. Dit zal altijd door een dierenarts behandeld moeten worden.

Stress en lawaai

Stress, lawaai of plotselinge veranderingen in de leefomgeving van een chinchilla kunnen diverse klachten veroorzaken. Spijsverteringsproblemen of haarverlies zijn de twee meest opvallende. Zorg dus altijd voor een rustige en stress loze omgeving voor uw chinchilla.

Aanvallen en insulten

Door een tekort aan calcium, schommelingen in de suikerspiegel of zelf epileptische aanvallen kunnen bij een chinchilla motorische storingen voorkomen. Het beestje kan vallen, verkrampen, stuipen krijgen of zelfs kortstondig buiten bewustzijn raken.

Wederom speelt de juiste voeding hierbij een grote rol in het voorkomen van dit soort aandoeningen.

Oogontsteking

Verkeerde bodembedekkers of bad zand kunnen leiden tot oogontsteking bij de chinchilla. Tevens kan een chinchilla kan het menselijk herpesvirus type 1 bij zich dragen. Dit is het virus dat bij de mens verantwoordelijk is voor onder andere een koortslip. Bij een chinchilla uit dit virus zich vaak in eerste instantie als een oogontsteking.

Afwijkingen

Bij het fokken van chinchilla’s moet goed rekening gehouden worden dat men nooit twee witte dieren of twee velvet dieren met elkaar kruist. Dit kan gevaarlijk zijn voor de vrouwtjes chinchilla en de jongen kunnen misvormd of zelfs niet levensvatbaar ter wereld komen.

Fokken met chinchilla’s met korte snuitjes kan gebitsproblemen en afwijkingen veroorzaken. Fok daarom ook nooit met kortschedelige dieren.

galore