Het verblijf

Een chinchilla springt van nature graag van rots naar rots. Een verblijf moet dan ook voorzien worden van plateaus of etages op verschillende hoogtes en minimaal anderhalve meter hoog zijn. Voorkom hierbij echter hoogteverschillen van meer dan 50 centimeter.

Een kooi voor twee chinchilla’s moet minimaal een vierkante meter bodemoppervlak hebben, maar groter is in dit geval toch echt beter. Chinchilla’s hebben veel bewegingsruimte nodig om te rennen en springen. Voor elk extra dier hebt u minstens een halve vierkante meter extra bodemoppervlak nodig.

Een stabiele ondergrond is essentieel, gezien de chinchilla geen nagels heeft waarmee ze zich vast kunnen grijpen. Zorg daarnaast voor zit planken, een slaaphuisje en meerdere schuilplaatsen. Er moeten minstens evenveel schuilplaatsen zijn als dat er dieren zijn.

Daarnaast is een zandbak met enkele centimeters chinchilla zand noodzaak.

Ga voor een kooi welke u gemakkelijk kunt schoonmaken. Kies daarnaast voor een metalen kooi. Een chinchilla is namelijk een knaagdier, en zal instinctief proberen alles stuk te bijten dat stuk kan.

Minimaal een kant van het verblijf moet dicht zijn om de dieren hun gewenste beschutting te geven en de kooi moet altijd in een tochtvrije, koele en rustige plek staan, zodat de dieren tijdens hun dagelijkse slaap niet gestoord worden.

galore