Zieke chinchilla herkennen

Een chinchilla is niet vaak ziek, maar wanneer ze ziek zijn moet er snel gehandeld worden. Om een zieke chinchilla te herkennen, is het allereerst belangrijk te weten hoe een gezonde chinchilla zich gedraagt en er uit ziet. Een gezonde chinchilla is actief in de avonduren en nacht, heeft heldere ogen en een schone vacht. Het neusje is droog en het beestje produceert stevige, niet vochtige keutels.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een zieke chinchilla dit niet snel zal laten merken. De reden hiervoor is omdat het een prooidier is. Een duidelijk zieke chinchilla zal sneller ten prooi vallen aan een roofdier. Hierdoor verstopt het beestje zo goed als het kan de kenmerken van een ziekte.

Toch is een zieke chinchilla te herkennen aan het slome gedrag. Vaak zal het beestje apart gaan zitten of zich zelfs verstoppen en kan het gaan tandenknarsen.

Hoe te handelen bij een zieke chinchilla

Wanneer u vermoedt dat uw chinchilla ziek is of last heeft van het een of het ander, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Hoe sneller een diagnose gesteld wordt, hoe sneller de chinchilla weer lekker in zijn of haar vel zit.

Gebitsproblemen

Een veelvoorkomende aandoening bij chinchilla’s zijn gebitsproblemen. Hierbij zijn de tanden en kiezen vaak te lang doorgegroeid en sluiten ze niet goed op elkaar aan.

Ook kunnen er haakjes op de kiezen ontstaan, welke in de wangen en de tong snijden.

U kunt gebitsproblemen bij uw chinchilla herkennen aan slecht of minder eten, met vermagering als gevolg. Veel kwijlen, waardoor de vacht rondom de mond vaak nat is, en een natte neus.

Vaak worden gebitsproblemen veroorzaakt door verkeerde voeding. Een chinchilla heeft veel vezels nodig, en voeding welke overeen komt met de voeding die het diertje in de natuur zou vinden.

Om de juiste diagnose voor het gebitsprobleem te stellen, is het meestal nodig om het gebit te inspecteren onder algehele verdoving. Dit is natuurlijk nooit zonder risico, dus hierin geldt het aloude spreekwoord: Voorkomen is beter dan genezen!

Opgezwollen maag

Door verkeerde voeding zoals te eiwitrijk eten, te veel suikers en vetten of een plotselinge verandering van het voer, kan een chinchilla erg veel last krijgen van zijn maag. Er zal dan gasvorming ontstaan in maag en darmen, wat er toe leidt dat het beestje niet meer zal eten, hij op zijn zij gaat liggen en moeilijker kan ademen. Het onderliggende probleem van een opgezwollen maag kan echter ook komen door een infectie.

 

Wanneer u merkt dat uw chinchilla last heeft van gasvorming in de maag, ga dan direct naar een dierenarts! Het is niet alleen erg naar voor het beestje, de chinchilla kan er zelfs aan overlijden.

galore