Andesgebergte

Van oorsprong komt de chinchilla uit Zuid-Amerika. Om precies te zijn leefde dit wollige, schattig uitziende beestje in het Andesgebergte van Chili en Peru.

Exportproduct

Toen Spaanse kolonisten rond 1500 voor het eerst kennis maakten met de chinchilla, waren zij direct erg onder de indruk van de bijzondere vacht van het beestje.

De echte populariteit van de pelzen begon echter pas rond het begin van de 18e eeuw.

Ze besloten in massale getale de pelzen van de chinchilla’s naar Europa te verschepen. Dit maakte de chinchilla pelzen in de 19e eeuw, samen met koffie, tot het belangrijkste exportproduct van Zuid-Amerika.

Met uitsterven bedreigt

Je kunt je voorstellen dat het in groten getale slachten en villen van de chinchilla, ertoe heeft geleid dat het diertje rond 1910 zo goed als uitgestorven was. De wilde chinchilla althans.

Sinds +/- 1910 is het jagen op chinchilla’s in het wild verboden. Dit heeft echter helaas nog niet geleid tot het herstellen van de populatie wilde chinchilla’s.

De chinchilla heeft naast de mens namelijk ook nog een aantal andere natuurlijke vijanden. Zo zijn onder andere uilen, diverse andere roofvogels en de vos niet vies van een malse chinchilla.

galore