Geslachtskenmerken

Om het verschil tussen een mannetjes chinchilla en vrouwtjes chinchilla te zien, kijkt men naar de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Bij een vrouwtje liggen deze openingen vlak tegen elkaar aan. Bij mannetjes zit er een kleine afstand tussen.

Een mannetje heeft tevens een penisbotje, wat u kunt zien en voelen wanneer u de chinchilla aan de basis van zijn staart een stukje optilt, dusdanig dat zijn voorpootjes op de grond blijven steunen.

Vruchtbaarheid

Een vrouwtjes chinchilla is al vruchtbaar wanneer zij een half jaar oud is. Het is echter onverstandig haar dan al een nestje te laten krijgen.

De cyclus van een vrouwelijke chinchilla is 30 dagen. Ze is dan telkens enkele dagen bereid om te paren met een mannetje.

Een mannetjes chinchilla is zelfs nog eerder geslachtsrijp. Hij kan een vrouwtje al vanaf zijn derde levensmaand bevruchten.

Draagtijd

Een chinchilla heeft een draagtijd van ongeveer 111 dagen. Het is overigens geen goed idee om een hoogzwanger dier een zandbad te laten nemen. Dit in verband met het gevaar op baarmoederinfecties.

Het nestje

Een chinchilla krijgt per nest ongeveer drie jongen. Houdt er rekening mee dat het vrouwtje direct na de geboorte van de jongen weer vruchtbaar is. Verstandig is dus om het mannetje nog minstens een week weg te houden van het vrouwtje.

De jongen chinchilla’s worden geboren met beharing, ze kunnen al lopen en hebben hun ogen open. Ze zijn hiermee dus zogenaamde nestvlieders.

De zoogtijd bedraagt ongeveer acht weken, maar vanaf een week eten de jongen ook al wat hooi en pellets.

Castratie

Het is aan te bevelen een mannetjes chinchilla te laten castreren. De vader van een nestje jongen speelt namelijk een belangrijke rol in de opvoeding van het gezin. Het zou een gemiste kans zijn wanneer je hem de eerste week na de geboorte, weg moet houden van het nestje.

galore