Noodzakelijk

Het baden in een zandbad is voor de chinchilla een absolute noodzaak en van levensbelang. Dit is niet enkel voor de lichaamsverzorging en het schoonhouden van de vacht, maar ook om stress tegen te gaan.

Het zandbad

Een zandbad voor chinchilla’s moet minstens 20 bij 30 centimeter groot zijn, met een opstaande rand van 5 tot 10 centimeter hoogte, zodat er meer dan voldoende zand in kan. Om het verspreiden van zand te voorkomen, bestaan er zelfs modellen met een deksel. Het bad moet in ieder geval groot genoeg zijn voor de chinchilla om in rond te rollen.

Het zand dat in het zandbad zit, is een zeer fijn zand wat haast lijkt op vulkanisch as. In feite is het fijn gemalen kristalzand.

Aanbieden van het zandbad

Laat het zandbad liever niet standaard in het verblijf van de chinchilla staan. Bied het liever enkele keren per week tot meerdere keren per dag aan uw dier aan. Wanneer u het zandbad altijd voor uw chinchilla ter beschikking stelt, moet dit bad dagelijks gereinigd worden.

Let er op dat zwangere vrouwtjes, pas bevallen vrouwtjes en hun pasgeboren jongen geen zandbad aangeboden krijgen. Zwangere vrouwtjes kunnen een baarmoederinfectie krijgen en pasgeboren jongen kunnen ontstekingen aan de oogjes ontwikkelen.

galore