Leefgewoonten wilde chinchilla

De wilde chinchilla leefde voornamelijk in rotsspleten en zochten beschutting onder de bladeren van de kleurrijke bromelia plant, welke op de steile berghellingen groeien.

Wilde chinchilla’s zijn voornamelijk actief in de nacht en tijdens de schemer perioden. Slapen doen ze meestal overdag.

Van nature leeft de chinchilla in groepsverband en wordt er door middel van

knor- en piepgeluiden onderling gecommuniceerd. Wanneer er gevaar dreigt waarschuwen ze elkaar door een fluitend geluidje te maken. Dit lijkt een beetje op het fluiten van een cavia. Nog een interessant detail is dat de chinchilla vrouwtjes dominant zijn over de mannetjes.

Wilde chinchilla is niet zo knuffelig

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt en hoe aaibaar de chinchilla er ook uit ziet, deze beestjes houden van nature niet zo van knuffelen. Wel spelen de beestjes graag met elkaar, maar van de fysieke aanraking van mensen moeten ze doorgaans niet veel hebben.

Het gedrag van de diertjes onderling is zeer leuk om naar te kijken. Aangeraden wordt dan ook om de chinchilla met meerdere beestjes tegelijkertijd te houden.

Tamme chinchilla

Wanneer een chinchilla er van jongs af aan gewend aan is raakt om opgepakt te worden, zal deze wat gemakkelijker te hanteren zijn.

Het oppakken van het beestje kunt u het beste doen door hem rond de schouders te pakken met de ene hand, en het lijfje te ondersteunen met de andere hand. Ook kunt u hem op uw ene hand scheppen terwijl u hem met de andere hand bij de rug vastpakt. Doe dit zo dicht mogelijk bij de staart. Pak een chinchilla echter nooit op bij de punt van de staart. Het gevaar is namelijk groot dat de punt van de staart, huid en vacht afbreekt.

Verdedigingstactieken

Een chinchilla zal niet zo snel bijten. Dit doen ze enkel wanneer ze zich echt bedreigd voelen. Een ander afweermechanisme van de chinchilla is het sproeien van urine. Tijdens dit zogenoemde sproeien gaan ze op hun achterpootjes staan en sproeien ze een lading urine over de vermeende vijand.

Laat een chinchilla dan ook met rust wanneer deze ligt te slapen. Een plotselinge aanraking tijdens hun slaap zorgt voor een acute stressreactie bij het diertje.

Aai een gestreste chinchilla ook niet meteen over zijn lijfje als geruststelling. Hiermee kunnen namelijk hele stukken van de vacht loslaten en het duurt enkele maanden voor dit weer is aangegroeid.

In de praktijk blijkt echter wel dat een tamme chinchilla, mits in vertrouwde handen, veel kan hebben wat betreft aanraking.

galore